Gamla rör i hus kan orsaka både fuktskador och försämrad vattenkvalitet om de inte underhålls eller åtgärdas i tid. En kamerainspektion är ett effektivt sätt att kontrollera rörens skick. I många fall går det att förlänga livslängden med relining utan att behöva riva upp golv eller väggar.
Enligt Boverkets byggregler ska vattenledningar som inte längre används tas bort eller proppas. Det görs för att minska risken för att vattnet i huset ska kunna påverka boendes hälsa eller hygien negativt.
Det finns ingen lag som säger att gamla rör måste bytas efter ett visst antal år. Däremot påverkar materialets egenskaper och rörens skick risken för läckage, stopp och vattenskador. Det rekommenderas därför att göra en översyn när rören börjar närma sig sin livslängd.
Viktiga riktlinjer för olika material:
Även om rören fortfarande fungerar kan de orsaka problem om de är angripna av rost, läcker små mängder eller påverkar vattenflödet. I hus där rören aldrig har bytts ut är det klokt att låta en fackman inspektera systemet innan skador uppstår.
När gamla rör ska bytas eller tas ur bruk finns det regler som styr hur det ska göras. Enligt Boverkets byggregler ska vattenledningar som inte längre används antingen tas bort eller pluggas. Syftet är att förhindra stillastående vatten och minska risken för att vattnets kvalitet ska försämras.
Även Säker Vattens branschregler anger att oanvända vattenledningar inte får lämnas kvar med vatten i sig. Om rör är inbyggda i vägg eller golv måste de säkras eller tas bort på ett fackmässigt sätt. Det gäller särskilt vid renovering, ombyggnad eller om huset får en ny funktion, till exempel när fritidshus börjar användas året runt.
Försäkringsbolag täcker oftast inte skador som uppstår på grund av åldrande installationer eller bristande underhåll. För att ersättning ska ges krävs att skadan är plötslig och inte hade kunnat förutses. Om rören är gamla, angripna av rost eller felaktigt installerade kan det påverka både ersättningens storlek och självrisken.
Läs mer om vattenskador i villaförsäkringar hos Konsumenternas.se.
Att känna till vilka regler som gäller är inte bara viktigt för att undvika vattenskador. Det kan också påverka vilka kostnader du själv får stå för om något händer.
Att byta ut alla rör i ett hus är ett stort ingrepp som kan innebära höga kostnader och påverkan på boendet. Det finns metoder som kan förlänga rörens livslängd utan att hela systemet behöver bytas ut.
Att låta en fackman granska rörens tillstånd ger en bättre grund för beslut. Avloppsspecialisten erbjuder kamerainspektion, relining och spolning med spolbil i hela Skåne län.
Mer information finns under våra tjänster.
Att rören fortfarande fungerar är ingen garanti för att de är i gott skick. Många skador uppstår gradvis och utan tydliga varningssignaler. Därför är det viktigt att känna igen tidiga tecken på att något kan vara fel i rörsystemet.
Här är några saker du kan titta efter:
Om du känner dig osäker är det alltid bättre att få ett utlåtande i tid. En inspektion kan ofta göras utan att riva eller störa boendet.
Måste jag byta rören bara för att huset är gammalt?
Nej, det är inte åldern i sig som avgör, utan skicket. Många rör håller länge, men om de visar tecken på rost, missfärgat vatten, dåligt tryck eller lukt är det klokt att göra en bedömning.
Vad kostar det att byta ut gamla rör?
Priset varierar beroende på omfattning, materialkostnader och hur lätt det är att komma åt rören. Mindre reparationer kan ibland göras till en relativt låg kostnad, medan ett helt rörbyte ofta innebär en större investering. Kamerainspektion är ett bra första steg för att få en uppfattning om vad som behöver göras.
Hur vet jag vilket material rören är gjorda av?
Ibland går det att se på egen hand i exempelvis källare eller intill vattenmätaren, men om du är osäker kan en rörinspektion med kamera snabbt ge svar på både rörens material och tillstånd.
Går det att göra relining i alla typer av rör?
Relining fungerar oftast i avloppsrör av gjutjärn eller plast, förutsatt att rören inte är för skadade. Metoden lämpar sig bäst när rören har kvar sin form och struktur, även om de är angripna av rost eller beläggningar. Om rören har ändrats kraftigt i form, har stora hål eller är felinstallerade är det inte lämpligt med relining.
Gäller ROT-avdrag för relining eller rörbyte?
Ja, ROT-avdraget kan användas för arbete som görs inomhus i den egna bostaden. Åtgärder utanför tomtgränsen omfattas inte.
Mer information finns hos Skatteverket: Rot och rut – privat.
Om du misstänker att rören i din fastighet börjar bli gamla eller vill få en tydlig bedömning, kan vi hjälpa dig. Vi erbjuder kamerainspektion, relining och spolning i hela Skåne län. Vi hjälper privatpersoner, företag och bostadsrättsföreningar och har jour dygnet runt.
Tel: 0766 25 25 85
E-post: info@avloppsspecialisten.seEller kontakta oss via vårt formulär.
Vi tillhandahåller ett brett utbud av tjänster inom avloppspolning och avloppsrenovering. Om det inte finns med under våra tjänster så skicka en förfrågan eller ring oss.
Avloppsspecialisten erbjuder relining, en ekonomisk och miljövänlig lösning jämfört med traditionellt stambyte. Kontakta oss genom att fylla i vårt formulär för mer information.
Att spola med högtryck är det snabbaste och effektivaste sättet att få rent i rören, endast vanligt vatten utan tillsatser som förstör miljön. Vi utför allt från akuta arbeten, till exempel stopp i vattenlås, stick och stammar, till underhåll i form av totalspolning av avloppssystemet.
Våra kameror klarar allt från 30 mm upp till 1500 mm. Med hjälp av våra inspektionskameror kan både byggherrar och entreprenörer redan under byggskedet få dokumentation på att rör och kanaler är rätt förlagda och har den rätta funktionen.